Statsminister Stoltenberg og Telenor-sjef Baksaas på Norspace-besøk

Horten, 25. august 2011 – Statsminister Jens Stoltenberg og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas besøkte i går Norspace. Foranledningen var at Telenor tidligere i sommer tegnet kontrakt med amerikanske Space Systems/Loral (SS/L) for Thor-7 satellitten. Det er nå kjent at Norspace er valgt av SS/L for levering av såkalt TTC-utstyr1) til Thor-7 og er i sluttforhandling om kontrakten, som ventes å bli på ca 15 millioner kroner.

Norspace har gjennom 20 år levert produkter til satellitter bygget av SS/L og har opparbeidet et meget godt forhold til denne ledende satellittleverandøren. Siden 2005 har Norspace fått kontrakter fra Space Systems/Loral for omkring 250 millioner kroner. I anledning av besøket var det også presse til stede, og fra Gjengangeren har vi sakset:

KONTRAKTEN PÅ DE til sammen syv TTC-enhetene til THOR 7-satellitten er ikke på mer enn 15 millioner kroner for Norspace nå, men det er ingen som legger skjul på at verdien kan bli mangedoblet for hortensbedriften på sikt. – For oss som internasjonal aktør er det av betydning at den amerikanske leverandøren velger å dra til Norge for å hente det han mener er best av det beste til satelittfjernstyringen, sier Telenors konserndirektør Jon Fredrik Baksaas. – For oss som aktør i et marked hvor det er mange konkurrenter, og absolutt alle satellitter må ha slikt TTC-utstyr før de sendes oss, er det et sterkt signal til markedet at vi har det i Horten. – Når amerikanerne, uten føringer, vil kjøpe av Norspace fordi vi er best, legges det merke til, sier salgsdirektør Ellen Dahler Tuset. – JEG HAR SAGT DET FØR, og gjør det gjerne igjen. Jeg er imponert over Horten og hva dere får til her. Ikke bare har dere bedrifter som er markedsledende og sågar verdensledende, men dere har også bedrifter som Norspace her som er så gode at varene deres sendes ut i verdensrommet for å holde viktig data- og kommunikasjonsvirksomhet i gang. – Mens mange steder har en ledende bedrift som ofte også er imponerende Horten et elektronikkmiljø som er så fruktbart og godt, og dessuten så samarbeidsvillig, at dere driver hverandre framover. – Ja, det er mange i Norge som misunner Horten det dere har og som dere har fått til her. Det vet jeg veldig godt, sa statsminister Jens Stoltenberg på tampen av sitt møte med Horten og lokalsamfunnet i går.

Komplette klipp fra Gjengangerens referat fra besøket finnes her:

 

1) TTC utstyr består av mottakere og sendere som brukes til å motta kommandoer fra kontrollstasjoner på bakken og sende statusinformasjon tilbake til kontrollstasjonen. Norspace startet utvikling av TTC-produkter for satellitter i 2006, delvis finansiert gjennom kontrakter med European Space Agency (ESA) og Norsk Romsenter (NRS). SS/L ble i 2008 første kjøper av de enkleste produktene fra Norspace og har i alt kjøpt deler av TTC-utstyret til 6 satellitter. De første TTC-produktene fra Norspace er i bane i en satellitt som ble skutt opp i 2010. Norspace Telemetry Transmitter           

Norspace Command Receiver Om Norspace: Norspace er en uavhengig leverandør av elektronisk utstyr til satellitter og bæreraketter. Hovedvirksomheten er utvikling og produksjon av kommunikasjonsutstyr for telekommunikasjonssatellitter. Bedriften er verdens ledende leverandør av såkalt SAW teknologi til satellitter. Mer enn 130 satellitter i bane har utstyr fra Norspace om bord.

For ytterligere informasjon:

Sverre Bisgaard, adm dir Tel: +47 33 03 27 87 Mob: +47 90 75 50 98 email: